Нека напомним, макар да звучи невероятно: една от основните причини

...
 Нека напомним, макар да звучи невероятно: една от основните причини
Коментари Харесай

Хитлер напада СССР и заради България

 Нека напомним, въпреки да звучи необикновено: една от главните аргументи Хитлерова Германия да нападне Съветския съюз е България. И по-точно несполучливият опит на Съюз на съветските социалистически републики посредством пакта " Соболев " да придобие бази на българска земя, както Румъния е приютила бази на Хитлер, като подсигурява на България опазване на обществено-политическия строй, т.е. на монархията. Германия няма никакво желание да допусне до България руски войски, явно в геостратегическите й проекти страната ни заема извънредно значимо място. Че е по този начин, се вижда от немного известното през днешния ден Послание на Адолф Хитлер на 22 юни 1941 година, в деня, в който атакува Съюз на съветските социалистически републики. България, за наслада на едни и жал за други, е измежду причините му. Откъси от тази тирада ви предлагаме със съкращения.
Но ви предлагаме и още две речи - на В. Молотов от същия пагубен 22 юни и на Й. В. Сталин от 9 май 1945 година - през днешния ден те са запокитени в прашния ъгъл на историята и по всякакъв начин се пробват да ги затрупат с пепелта на забравата. Пълнят в главите на децата ни, че надали не Съединени американски щати и Англия са спечелили Втората международна война; дитирамбите за десанта в Нормандия надминаха тези за " дребната земя " на Брежнев. Но да напомним - против съдружниците от Втория фронт Хитлер хвърля 30-ина немски дивизии, а на Източния фронт - над 180.
Нека в този День победы си спомним за изумителния героизъм на Съюз на съветските социалистически републики и да сведем глави пред десетки милиони жертви, които тази страна даде! И на Съединени американски щати, и на Англия да благодарим! И на другите нации, в това число на българския, които не се покориха пред кафявата чума, чиито метастази през днешния ден, уви, още веднъж пълзят в публичното схващане.
Предлагаме на читателите да надзърнат и в електронния уебсайт на ДУМА и да чуят една безсмъртна ария, в страхотното осъществяване на Лев Лешченко:
https://www.youtube.com/watch?v=KQ2q5ALTXNM

Из Посланието на  Адолф Хитлер  от 22 юни 1941 година към немския народ и бойците на Източния фронт

Германски народе, националсоциалисти!
След тежки рецесии, наказан от месеци на безмълвие, най-сетне настъпи моментът, в който аз мога да приказвам изцяло искрено.
...От 1933 година насам таман Германският Райх се стараеше с безпределно самообладание да завоюва като търговски сътрудници югоизточноевропейските страни. Затова ние имахме и максимален интерес за тяхното вътрешно държавно консолидиране и за реда в тях. Нахлуването в Румъния от страна на Русия и зависимостта, в която бе Гърция по отношение на Англия, заплашваха да трансфорат тия области също в малко време в общ военен спектакъл.
...Поканих година Молотов да пристигна в Берлин. Съветският министър на външните работи изиска да бъдат уяснени и Германия да даде единодушието си по следните четири въпроса:
...Дали немската гаранция, дадена на Румъния, би била действителна при положение на нахлуване на Румъния от страна на Съветска Русия. Дали Германия е подготвена да се съгласи Съветска Русия от своя страна да даде гаранция на България и да изпрати по тоя случай руски войски в България. Като въпросните руски войски нямат желание, година Молотов съобщи тъкмо, да желаят да вземем за пример да изгонят българския цар. На това аз отговорих, че България е една суверенна страна и че не знам България да е желала гаранцията на Съветска Русия, както Румъния бе поискала от Германия. Добавих, че също така съм заставен да вляза в единодушие със своя съдружник по тоя въпрос.  
Г. Молотов ми съобщи, че Съветска Русия имала безусловно потребност от свободно прекосяване през Дарданелите и че желала, в интереса на своята отбрана, окупирането на няколко значими крайбрежия на Дарданелите и на Босфора. Той ме запита дали Германия е съгласна на това. Аз отговорих, че Германия е подготвена да даде във всеки миг единодушието си за едно изменение на спогодбата от Монтрьо в интерес на страните по крайбрежието на Черно море, само че че Германия отхвърля да се съгласи Русия да си присвои бази по Проливите. 
По тия въпроси аз възприех това мнение, което само можех да възприема като виновен лидер на Райха, само че също като умишлен представител на своята просвета и на европейската цивилизация. 
Германски народе!
...В този миг се прави концентрацията на войски, която по своите размери и обхват е най-голямата в света, каквато до момента е била позната. Сътрудничейки си с финландските приятели, борците, спечелили от Нарвик, се държат по крайбрежието на Ледовития океан. Германски дивизии под командата на завоевателя на Норвегия, дружно с героите на финландските борци за независимост под командата на техния маршал, закрилят финландските земи. От Източна Прусия до Карпатите се простират обединенията на немския източен фронт. По крайбрежията на Прут, по долното течение на Дунава, чак до Черно море, се намират немските и румънските бойци на ген. Анонеску, лидер на румънската страна. Задачата на този фронт не се състои единствено в предпазването на изолираните страни, само че и в обезпечаването сигурността на Европа, затова и обезпечаване на всички страни в този континент.
Аз съм се решил през днешния ден да слага земята и бъдещето на Райха на нашия народ, в ръцете на нашите бойци. Нека Бог ни помогне в тази толкоз значима битка.  
Адолф Хитлер

Източник:  В. " Утро ", неделя, 22 юний 1941 година

Реч на  Вячеслав Молотов  на 22 юни 1941 година, по радиото

Граждани и гражданки на Съветския съюз!
Съветското държавно управление и неговият началник другарят Сталин ми разпоредиха да направя следното изказване:
Днес, в 4 часа сутринта, без предявяване на каквито и да било искания към Съветския съюз, без оповестяване на война, немските войски нападнаха нашата страна, нападнаха нашите граници на доста места и подложиха на бомбардировка от самолетите си нашите градове - Житомир, Киев, Севастопол, Каунас и някои други, при което са убити и ранени повече от двеста души. Атаката на вражеските самолети и артилерийският обстрел бяха осъществени също и от румънска и финландска територия.
Това нечувано нахлуване на нашата страна се явява несравнимо с нищо вероломство в историята на цивилизованите нации. Нападението над нашата страна е осъществено без оглед на това, че сред Съюз на съветските социалистически републики и Германия е подписан контракт за ненападение и руското държавно управление добросъвестно изпълняваше всички условия по този контракт. Цялата отговорност за това разбойническо нахлуване над Съветския съюз напълно и изцяло пада върху немските фашистки управници.
Едва след осъщественото нахлуване немският дипломат в Москва Шуленберг в 5 часа и 30 мин. сутринта от името на своето държавно управление съобщи пред мен в качеството ми на национален комисар на външните работи, че немското държавно управление е решило да стартира война срещу Съюз на съветските социалистически републики във връзка със съсредоточаването на части на Червената войска на източната немска граница.
В отговор от името на Съветското държавно управление заявих, че до последната минута немското държавно управление не е предявявало никакви искания към руското държавно управление, че Германия извърши нахлуване над Съюз на съветските социалистически републики без оглед на миролюбивата политика на Съветския съюз и по този метод се явява нападащата страна.
По предписание на държавното управление на Съветския съюз съм задължен също по този начин да заявя, че в нито един сектор нашата армия и нашата авиация не са позволили нарушаване на границата и заради това направеното през днешния ден сутринта изказване на румънското радио, че сякаш руската войска е обстрелвала румънски летища, се явява цялостна неистина и провокация. Същата такава неистина и провокация съставлява и днешната декларация на Хитлер, който със задна дата се пробва да скалъпи обвинителен материал против Съветския съюз за неспазване на съветско-германския пакт.
Сега, когато нападението над Съветския съюз е към този момент осъществено, руското държавно управление даде заповед на нашите войски - да отбият разбойническото нахлуване и да изгонят немската армия от територията на нашата страна. Тази война ни е натрапена не от немските служащи, селяни и интелигенция, чиито премеждия ние разбираме добре, а от кликата на кръвожадните фашистки управници на Германия, поробили французи, чехи, поляци, сърби, Норвегия, Белгия, Дания, Холандия, Гърция и други нации.
Правителството на Съветския съюз показва непоколебимата си убеденост, че нашата доблестна войска и флот и смелите соколи на руската авиация с чест ще изпълнят дълга си пред родината, пред руския народ, и ще нанесат пагубен удар на агресора.
Не за първи път на нашия народ му се постанова да има работа с нападащ възгордял се зложелател. На похода на Наполеон в Русия нашият народ отговори с отечествена война и Наполеон претърпя проваляне, стигна до своя провал. Същото ще се случи и с възгорделия се Хитлер, оповестил нов поход против нашата страна. Червената войска и целият наш народ още веднъж ще поведат победоносна отечествена война за родината, за достойнството, за свободата.
Правителството на Съветския съюз показва твърдата си убеденост в това, че цялото население на нашата страна, всички служащи, селяни и интелигенцията, мъжете и дамите ще се отнесат съзнателно към своите отговорности, към своя труд. Целият наш народ в този момент би трябвало да бъде обединен и обединен както в никакъв случай. 
Правителството приканва вас, жители и гражданки на Съветския съюз, още по-тясно да сплотите своите редове към нашата славна болшевишка партия, към нашето руско държавно управление, към нашия популярен водач другаря Сталин.
Наше дело правое, зложелател будет разрушен, победа будет за нами!

Източник:  grachev62.narod.ru

Из Акт за военната капитулация

1. Ние, подписалите по-долу, като действаме от името на Германското Върховно командване, се съгласяваме на капитулация без ангажименти на всички наши въоръжени сили на суша, по море и въздух, а също на всички сили, намиращи се в сегашния миг под немско командване - пред Върховното главнокомандване на Червената войска и по едно и също време пред Върховното командване на Съюзническите експедиционни сили. 
2. Германското Върховно командване неотложно ще издаде заповед до всички немски командири на сухопътните, морските и въздушните сили и на всички сили, намиращи се под немско командване, да прекратят военните дейности в 23.01 часа по централноевропейско време на 8 май 1945 година; да останат на своите места, където се намират по това време, и да се разоръжат изцяло, като предадат цялото си оръжие и военно имущество на локалните съюзни командири или офицери, избрани като представители на Съюзното Върховно командване; да не унищожават и да не предизвикват никакви повреди на параходите, съдовете и самолетите, на техните мотори, корпуси и съоръжение, а също - на машините, въоръженията, апаратите и изобщо на всички военнотехнически средства за водене на война...

5. В случай, че Немското Върховно командване или които и да са въоръжени сили, намиращи се под негово командване, не работят в сходство с този акт за капитулация, Върховното командване на Червената войска, а също - Върховното командване на Съюзните експедиционни сили, ще подхващат такива наказателни ограничения или други дейности, каквито намерят за нужни. 
6. Този акт е формиран на съветски, британски и немски език. Само съветският и британският текст са достоверни. 
Подписано на 8 май 1945 година в гр. Берлин

От името на Германското Върховно командване: Кайтел, Фриденбург, Щумпф
В наличието на: с правомощие от Върховното Главнокомандване на Червената войска маршал на Съветския съюз, основен маршал на авиацията Г. ЖУКОВ; с правомощие от Върховното Командване на експедиционните сили на съдружниците ТЕДЕР

При подписването участват също в качеството си на очевидци: 
командващ на стратегическите въздушни сили на Съединени американски щати военачалник Спаатс
главнокомандващ на Френската войска военачалник Делатр де Тасини

Източник:  В. " Правда ", 9 май 1945 година

Из Обръщение на  Й.В. Сталин  към народа, 9 май 1945 година, по радиото

Другари! Съотечественици и съотечественички! Настъпи Великият ден на Победата над Германия. Фашистка Германия, сложена на колене от Червената войска и от войските на нашите съдружници, се призна за победена и разгласи без ангажименти капитулация.
На 7 май в гр. Реймс бе подписан прелиминарен протокол за капитулацията. На 8 май... представителите на немското Главнокомандване подписаха в Берлин окончателния акт за капитулацията, чието осъществяване стартира от 24 ч. на 8 май.  
Като познаваме вълчите нрави на немските вождове, които считат контракта и споразумението за празна хартийка, ние нямаме съображение да имаме вяра на думата им. Днес от сутринта обаче немските войски в осъществяване на акта на капитулацията започнаха всеобщо да смъкват оръжията си и да се предават в плен на нашите войски. Това към този момент не е празна хартийка. Това е действителна капитулация на въоръжените сили на Германия. Вярно, една група немски войски в региона на Чехословакия към момента се отклоняват от капитулацията. Но аз се надявам, че Червената войска ще успее да ги свести. 
Сега можем с цялостно съображение да заявим, че настъпи историческият ден на окончателния погром на Германия, Денят на Великата победа на нашия народ над немския империализъм. 
Огромните жертви, дадени от нас в името на свободата и независимостта на нашата Родина, неизчислимите ограничения и премеждия, претърпени от нашия народ в хода на войната, напрегнатият труд в тила и на фронта, предан в олтара на отечеството - не отидоха безплатно и се увенчаха с цялостна победа над врага. Вековната битка на славянските нации за тяхното битие и за тяхната самостоятелност приключи с победа над немските окупатори и над немската робия. 
Отсега нататък над Европа ще се развява великото знаме на свободата на народите и на мира сред народите. 
Преди три години Хитлер съобщи всенародно, че в неговата задача влиза разчленяването на Съветския съюз и откъсването от него на Кавказ, Украйна, Белорусия, Прибалтика и на другите области. Той напряко съобщи: " Ние ще унищожим Русия, с цел да не може тя в никакъв случай повече да се изправи ". Това беше преди три години. Но малоумните хрумвания на Хитлер не бе съдено да се осъществен - ходът на войната ги разруши на прахуляк. На дело се получи нещо противоположно на това,  което бълнуваха хитлеровците. Германия е изцяло разрушена. Германските войски капитулират. Съветският съюз тържествува с успеха, въпреки че той няма желание нито да разчленява, нито да унищожава Германия. 
Другари! Великата Отечествена война приключи с нашата цялостна победа. Периодът на войната в Европа приключи. Започна интервалът на мирното развиване. 
Честита победа, мои скъпи съотечественици и съотечественички! Слава на нашата героична Червена войска, която отстоя независимостта на нашата Родина и извоюва успеха над врага!
Слава на нашия популярен народ, народа победител!
Вечна популярност на героите, паднали в боевете с врага и отдали своя живот за свободата и щастието на нашия народ!

Източник:  grachev62.narod.ru

Поздравителни писма до Сталин в Деня на успеха, 1945 година:

" Вие създадохте от Съюз на съветските социалистически републики един от основните детайли на битката против държавите-угнетителки, точно с помощта на това бе удържана успеха. Великата Русия и Вие персонално заслужихте признателността на цяла Европа, която може да живее и да процъфтява, единствено бидейки свободна. "
                         Генерал де Гол

" Вие показахте способността на свободолюбивия и във висша степен смел народ да съкруши злите сили на варварството, колкото и мощни да са те ". 
                                                        Президент на Съединени американски щати, Х. Труман

" Изпращам Ви сърдечни приветствия по случай блестящата победа, която вие постигнахте, като изгонихте окупаторите от Вашата страна и разгромихте нацистката робия.
                                                                                                           У. Чърчил                

Източник:  shkolazhizni.ru



Парадът на Победата на Червения площад на 24 юни 1945 година Крайният вдясно е ген. Владимир Стойчев, пълководец на Първа българска войска



В най-страшните дни на смразения от мраз, апетит и обстрели Ленинград, блокран от хитлеристите, се извършва Седмата симфония на Дмитрий Шостакович. Концертът гърми по всесъюзното радио, " Ленинград е жив ", афишира именитият представител Левитан. За 872-та дни на блокадата умират близо 1,5 млн. души.

Подготви  Христо ГЕОРГИЕВ

Виж всички публикации от Христо ГЕОРГИЕВ-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР